……………….

Vrei să ajungi la Comuna Criscior ?

Acesta este siteul oficial  Primaria

Criscior:

Tel: +40 254 616 367012-345-6789

Fax: +40 254 616 367012-345-67787

Email: prim.criscior@yahoo.comnulla@vestibulumlorem.web

www.comuna-criscior.ro

COMUNA CRIȘCIOR Bine ați venit !
Acasa Prezentare Primarie Consiliul Local Informatii de interes public Petitia Cetateanului Contacte utile

4. Inregistrarea nasterii intra in competenta primariei localitatii in care a avut loc nasterea.


 Termenele de inregistrare a nasterii sunt:

- 15 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut viu si aflat in viata;

- 3 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut mort;

- 24 de ore de la data decesului, pentru copilul nascut viu, dar care a decedat in termenul de15 zile de la data nasterii.

Inregistrarea nasterii copilului se face pe baza unei declaratii verbale si a urmatoarelor  documente:

a). certificat medical constatator al nasterii intocmit pe formular tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;

b). certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si al declarantului (daca nasterea nu este declarata de mama);

c). actele de identitate, certificatele de nastere si certificatul de casatorie al parintilor (daca sunt casatoriti);

d). certificatele de nastere si actele de identitate ale parintilor (daca nu sunt casatoriti);

e). declaratia de recunoastere, semnata de ambii parinti, in cazul in care copilul este rezultatul concubinajului dintre mama si tata (declaratia se da in fata delegatului de stare civila), iar din aceasta declaratie trebuie sa rezulte numele de familie si prenumel pe carele va purta copilul;

 Daca nasterea copilului s-a produs in strainatate si intocmirea actului nu a fost facuta la misiunea diplomatica  sau oficiul consular de cariera  al Romaniei, sau la autoritatea tutelara locala din strainatate, intocmirea actului de nastere se face in tara la autoritatea administratiei publice locale de la domiciliul parintilor (prin transcriere), dupa ce INEP verifica, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, daca nasterea nu a fost inregistrata in strainatate.

Inregistrarea tardiva a nasterii.

- competenta: primaria localitatii in care a avut loc nasterea;

- conditii si procedura:

a). in situatia in care cel nascut nu a implinit varsta de un an – inregistrarea nasterii se face cu aprobarea primarului localitatii in care s-a produs nasterea, pe baza cererii facute de parintele copilului, cerere din care sa rezulte motivele intarzierii declararii nasterii (anexand eventual acte jutificative).

b). in situatia in care cel nascut a implinit varsta de un an de cand s-a produs nasterea – inregistrarea se face numai pe baza unei sentinte judecatoresti, ramase definitiva.

 Acte necesare inregistrarii tardive a nasterii:

 a). certificat medical constatator al nasterii;

 b). actul de identitate al mamei ( si cel al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama);

 c). actele de identitate, certificatele de nastere si certificatul de casatorie al parintilor daca sunt casatoriti sau, dupa caz, certificatele de nastere si actele de identitate ale parintilor daca nu sunt casatoriti.

 d). declaratia de recunoastere semnata de ambii parinti, in cazul in care copilul este rezultatul concubinajului dintre mama si tata.

Compartimentul Stare Civilă